Već više od 10 godina, strani državljani dobili su mogućnost kupovanja nekretnina na području Hrvatske.

Tržište nekretnina

Investirati u Hrvatkoj:

Od otvaranja naše agencije 2005. godine mnoge stvari su se vrlo dobro razvile.

Usklađivanje europskih pravila, zakona o zaštiti obale, urbanističkih planova, propisa za djelatnost agencija za nekretnine (između ostalog), sređivanje zemljišnih knjiga, legalizacija gradnje bez građevinskih dozvola itd. ne zaboravljajući naravno ulazak u EU. a sada u eurozonu (1. siječnja 2023.)

Od prijave za integraciju u EU, Hrvatska je pokazala da je odličan student.

Država je politički vrlo stabilna s trenutnom otvorenom i kompetentnom vladom koja je poboljšala gospodarsku i socijalnu situaciju.

Možemo reći da stjecanje nekretnina u Hrvatskoj ne predstavlja nikakav rizik, ali moramo uzeti u obzir da je to relativno “nova” zemlja i da još sve nije savršeno.

Stoga je neophodno kontaktirati poznate i priznate stručnjake. Odvjetnik ima posebno bitnu ulogu budući da je on (ona) taj koji sastavlja kupoprodajni ugovor i preuzima pravnu odgovornost za prijenos vlasništva. Doista, sustav je drugačiji nego u Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji i mnogim drugim zemljama. U Hrvatskoj javni bilježnik samo provjerava identitet prodavatelja kao potpisnika ugovora, a ne sadržaj kupoprodajnog ugovora.

Drugi vrlo važan igrač su agencije za nekretnine. Pravno, samo treba obaviti posjete i zatražiti naknadu. Mi smo, kao i druge ozbiljne kolege, tu da u partnerstvu s odvjetnikom “kormilarimo” i organiziramo postupke, provjerimo i osiguramo transakciju koliko je to moguće.

Kapital se slobodno kreće i nema poreza na kapitalnu dobit nakon 3 godine. Na obali (snažna potražnja) srednjoročni kapitalni dobici nude dobre izglede.

Prinos od najma je dobar (4 do 6% neto). Bez poreza na stanovanje ili poreza na imovinu (trenutno). Samo mali općinski porez. U nekim općinama, međutim, morate platiti porez na kuću za odmor koji ostaje skroman kao i svi porezi u Hrvatskoj.

Unatoč fluktuacijama, još tmurnijem tržištu nakon financijske krize 2008., posljedicama zdravstvene krize (covid) nikada nije došlo do pada vrijednosti ulaganja. Naprotiv, odlične vrijednosti Hrvatske: zemlja u kojoj vladaju red i sigurnost, veličanstvena obala, prirodna bogatstva i očuvana izvornost, srdačna dobrodošlica stanovništva učinili su ovu zemlju vrlo popularnom turističkom destinacijom te su mnogi stranci željeli ulagati u ovu veličanstvenu malu zemlju.