Navedeni troškovi predstavljaju približno 9% iznosa transakcije.

Troškovi kupnje

Navedene prodajne cijene su s PDV-om (stopa u Hrvatskoj: 25%). Kada je prodavatelj tvrtka i naravno kada je prodavatelj fizička osoba.

U slučaju kada je prodavatelj tvrtka registrirana u sustavu PDV-a te ako nekretnina nije bila korištena i nastanjena u razdoblju od 2 godine, ne plaća se porez na promet nekretnina u iznosu od 3%.

Pri kupnji nije uključeno (osim kako je prethodno navedeno):

  • Porez na promet nekretnina: 3%: ovo je porez koji se plaća hrvatskoj državi za prijenos vlasništva. Kao i svugdje, porezna služba može ga osporiti ako prijavljeni iznos nije u skladu s prosjekom transakcija u istom sektoru. To se događa vrlo rijetko.
  • Troškovi odvjetnika: 1,5% + PDV: Troškovi odvjetnika su slobodni i variraju od 1,5 do 2% iznosa transakcije. Minimalne stope utvrđuje Hrvatska Odvjetnička komora.
  • Javnobilježničke naknade, prijevod i takse: fiksni iznos od 300 €
  • Posrednička naknada: 3% + PDV: U slučaju sklapanja kupoprodajnog predugovora posrednička naknada isplaćuje se obročno: polovica posredničke naknade plaća se prilikom potpisivanja kupoprodajnog predugovora, a preostala polovica prilikom potpisivanja konačnog kupoprodajnog ugovora.

U slučaju transakcije manje od 100.000 €, posrednička naknada je fiksna i iznosi 3.000 € + PDV.

Zaključno: dodatni troškovi predstavljaju približno 9% od iznosa transakcije.